Eos

Eos is gebouwd op het Ethereum netwerk. Doel van Eos is het schaalbaarheidsvraagstuk op te lossen voor het bouwen van applicaties op het netwerk. Anders gezegd: Eos heeft de snelheid van het netwerk dusdanig verhoogd dat het bouwen van applicaties niet leidt tot een vertraging of zelfs het vastlopen van het netwerk, zoals bij Ethereum op dit moment het geval is.

Eos maakt daarbij gebruik van een bepaalde techniek waardoor er meerdere transacties tegelijkertijd kunnen worden verwerkt. In theorie betekent dit dat het netwerk honderdduizenden transacties per seconde kan verwerken. In vergelijking: het Ethereum netwerk kan maximaal 15 transacties per seconde aan.

Deze maand is het mainnet gelanceerd en heeft Eos haar eigen netwerk. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Met het live gaan van het netwerk kwamen allerlei bugs aan het licht die opgelost moesten en moeten worden wil het netwerk optimaal kunnen functioneren.

Daarnaast heeft het ontwikkelteam behoorlijk kritiek gekregen op de mogelijkheid om steeds op het netwerk in te kunnen grijpen. Zo kan het team accounts (tijdelijk) bevriezen, fondsen in beslag nemen en als gebruikersaccounts lang niet in gebruik zijn, dan kunnen deze worden ingetrokken. Dit lijkt op centralisatie van het netwerk. Hetgeen niet echt wordt gewaardeerd door de crypto community. Immers een van de speerpunten van de blockchaintechnologie is juist decentralisatie.

Neemt niet weg dat het lanceren van een nieuw netwerk altijd met horten en stoten gaat. De oplossingsrichting voor het schalingsprobleem lijkt ons een goede. Daarnaast wordt er niet gemined, waardoor het energieverbruik van het netwerk vele malen lager ligt dan bijvoorbeeld bij het Bitcoin netwerk.

Wij zijn van mening dat Eos kan uitgroeien tot een geduchte concurrent van Ethereum.

Registeren