De Ripple token XRP is een aandeel

Zoals we gisteren schreven in ons artikel ‘cryptomarkt wordt volwassen’ wordt een nieuwe token uitgegeven door een ICO (Initial Coin Offering). Dit wordt wel eens vergeleken met een IPO (Initial Public Offering), de uitgifte van een aandeel. Maar er zijn grote verschillen.

De belangrijkste is dat bij de uitgifte van een aandeel toestemming verkregen moet worden van de toezichthoudende instantie. Bij de uitgifte van een token is deze toestemming niet nodig. Althans tot voor kort.

De SEC, de Amerikaanse toezichthouder, heeft zich nu op het standpunt gesteld dat welhaast  iedere token een aandeel is. Dit kan nogal wat nare gevolgen hebben. Het niet aanmelden van een aandelenemissie is namelijk een strafrechtelijke overtreding die kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar voor de bestuurders van de onderneming.

De SEC heeft op 28 februari 2018 dagvaardingen en informatieverzoeken verzonden aan diverse partijen met de vraag wat de functie van hun token nu exact is. Zo ook aan Ripple. De 3e partij qua marktkapitalisatie.

De toezichthouder stelt dat Ripple de XRP (token van Ripple) creëerde om met de verkoopopbrengst de operatie en de ontwikkeling van het netwerk en de onderneming zelf te financieren. Daarmee heeft het alle kenmerken van een aandeel in zich. De ontvangen gelden van de beleggers kunnen namelijk worden gezien als een investering in de onderneming, waaruit een winst te verwachten is voor de beleggers. Dus had de uitgifte van de XRP bij de SEC gemeld moeten worden.

Ter verdediging stelt Ripple dat de token geen aandeel is, want een belegger verwerft hiermee geen eigenaarschap in de onderneming. Daarnaast staat de token helemaal los van de onderneming zelf. Dus is het beleggen in XRP geen investering in de onderneming, maar in de token zelf.

De toekomst zal uitwijzen wie gelijk krijgt, maar de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn.

Inmiddels is wel bepaald dat zowel Bitcoin (betaalmiddel) als Ethereum (handelsplatform) niet kwalificeren als aandeel. Deze twee crypto’s maken alleen al ca. 60% uit van de totale markt.

Registeren