Ripple

Ripple

 

Ticket symbol Ripple: XRP
Hoeveelheid in omloop: 39.245.304.677
Maximale hoeveelheid: 100.000.000.000

Wil je Ripple kopen en verkopen? Neem dan contact op met je DXE accountmanager.

Wat is Ripple?

Ripple is een Amerikaanse fin-tech onderneming met als doel het helpen van financiële instellingen zoals banken en betalingsproviders om hun betalingssystemen efficiënter en effectiever in te richten. Hierdoor worden internationale financiële transacties op een beveiligd netwerk sneller (realtime) en goedkoper (lagere transactiekosten) afgewikkeld. Ripple ontwikkelt een alternatief voor het BIC Code systeem (dit is de code van een bank om internationale betalingen te kunnen doen).

Vandaar dat grote banken geïnteresseerd zijn in deze onderneming en een aantal is met Ripple een partnerschap aangegaan, onder meer Banco Santander, American Express en Moneygram.

De onderneming Ripple heeft een eigen cryptovaluta uitgeven in 2012, met de gelijknamige naam Ripple (afgekort: XRP). Hiervan zijn er 100 miljard uitgegeven en dat is ook direct het maximaal aantal dat uitgegeven mag worden. Meer dan de helft is echter nog in handen van de onderneming zelf (ca. 60 miljard).

De ontwikkeling en het beheer van zowel de virtuele munt als het netwerk wordt uitgevoerd door de onderneming zelf. Het netwerk is dus niet open source en de Ripple zelf is centraal gereguleerd in tegenstelling tot andere cryptovaluta die juist decentraal zijn opgezet. De uitgifte van de munt wordt volledig bepaald door de onderneming zelf en heeft in tegenstelling tot het netwerk niet echt toegevoegde waarde. Immers het netwerk faciliteert betalingen in fiduciaire valuta (US Dollars, Euro’s, Yen et cetera) en niet in cryptovaluta. De Ripple als munt is dan ook niet bedoeld als vervanging van fiduciair geld, zoals de Bitcoin, en heeft als zodanig dan ook geen functie.

Om transacties op het netwerk te valideren hoeft niet eerst gemined te worden. Dit zorgt niet alleen voor een hoge transactiesnelheid, maar vergt ook geen enorme inzet van computerkracht. 


Registeren