Ethereum

Ethereum

Ticket symbol: ETH
Hoeveelheid in omloop: 100.278.512

Wil je Ethereum kopen en verkopen? Neemt dan contact op met je DXE accountmanager.

Ethereum is een digitaal ontwikkelingsplatform dat gebouwd is op basis van de blockchaintechnologie en is ontwikkeld door Vitalik Butarin in 2015.

De digitale token van Ethereum heet Ether.  

Aangezien het maken van een token vrij eenvoudig is en het opzetten van een eigen blockchain erg duur, kiezen veel partijen om een token te bouwen op een ander netwerk. Hiervoor wordt met name het Ethereum netwerk gebruikt en hiervoor zijn weer Ethers nodig als een soort vergoeding (een soort verbruiksheffing ook wel gas genoemd) voor het gebruik maken van het netwerk. 

Het aantal uit te geven Ethers is daarom niet gemaximaliseerd, zoals bij de Bitcoin. Het gaat hier namelijk niet om de creatie van een inflatievrije virtuele munt, maar om de beschikbaarheid van een platform waarop applicaties gebouwd kunnen worden. 

Op het Ethereum netwerk worden een drietal applicaties gebouwd: Smart Contracts, Dapps en ICO’s.


Smart Contracts zijn applicaties die automatisch acties uitvoeren op basis van vooraf geprogrammeerde voorwaarden. Eenvoudig gezegd werkt een Smart Contact volgens het if-then-else principe. Als dit zich voordoet, dan volgt actie X, anders actie Y.
Bij de ontwikkeling van een Smart Contract zijn over het algemeen slechts enkele partijen betrokken.

Dapps zijn gedecentraliseerde apps. Het zijn apps die niet worden beheerd door een centrale organisatie zoals Apple of Google, maar door het gehele netwerk zelf (open source). Bij de ontwikkeling van een Dapp zijn vaak tegelijkertijd meerdere partijen betrokken.

Een ICO (Initial Coin Offering) is een vorm van digitale crowdfunding. Dit is echt de killer app (succesvolste app) van Ethereum.

Alle genoemde applicaties worden gebouwd in de eigen programmeertaal van Ethereum, te weten Solidity.

Het Ethereum netwerk is zeer interessant voor ondernemingen. Partijen als ING, Deloitte, BP, JP Morgan en Microsoft hebben zich aan een samenwerkingsverband met Ethereum verbonden. Registeren