Cardano

Cardano

 

Ticket symbol: ADA
Hoeveelheid in omloop: 25.927.070.538
Maximale hoeveelheid: 31.112.483.745

Wil je ADA kopen en verkopen? Neem dan contact op met je DXE accountmanager.

Cardano het wetenschappelijke applicatieplatform

De onderneming IOHK heeft in 2015 het blockchain platform Cardano (vernoemd naar de Italiaanse wiskundige) opgericht met ADA als cryptocurrency.

Van deze virtuele munt kunnen er maximaal 45 miljard worden uitgegeven.

Cardano heeft het protocol zo ingericht dat ADA snel aangepast kan worden aan gewenste wijzigingen, zonder dat eerst een afsplitsing (hardfork) hoeft plaats te vinden. Alleen softforks (software aanpassingen) komen dus voor.

Cardano wordt wel aangemerkt als de derde generatie blockchain en heeft vier speerpunten:

1. veilige opslag
Cardano streeft ernaar het meest veilige platform te hebben;

2. geen transactiekosten
Dit komt omdat de ADA niet wordt gemined (Proof of Work) maar gebaseerd is op het Proof of Stake protocol.

Bij dit protocol is de persoon met de grootste ‘stake’ (‘aandeel’) degene die het nieuwe block mag aanmaken. Voor het verwerken van de transacties ontvangt de persoon een beloning.

Er hoeven dus geen hele gecompliceerde berekeningen te worden gemaakt. Dit bespaart een hoop energiekosten en dus hoeven er noodzakelijkerwijs geen transactiekosten in rekening te worden gebracht;

3. formele verificatie
Het bouwen van Smart Contracts op basis van formele verificatie. Dit betekent dat de technologie zich van tevoren al heeft bewezen en deze niet is gebaseerd op beloftes die in de praktijk nog maar waargemaakt moeten worden;

4. schaalbaarheid
De blockchain is opgebouwd uit twee lagen, een voor de transacties op het netwerk en een voor de transactievoorwaarden (Smart Contracts). Deze opdeling komt volledig ten gunste van de schaalbaarheid van het netwerk. 

Door deze vier voordelen is Cardano een geduchte concurrent van Ethereum.

 Registeren